Bokrea

Tränade inte på lunchen för en gångs skull. Passade på att springa ner till bok-rean. Kom hem med en bok med Lennart Nilssons bok.

Men just nu så blev Linköping slutspelsklara!!! JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! Vilken lättnad!!!!!

Ja, just det. Boken.... Lennart Nilsson är ju den fantastiska fotografen som via bilder och film dokumenterat hur ett barn blir till. Åh, vilka bilder. Men de kanske bästa bilderna är de på föräldrarna, då de kort efter att de fött barnet, sitter och tittar på barnet och ser så oerhört lyckliga ut.

Sitter själv uppe och kollar på hockey. LHC är ju klara men på tv är det en oerhört spännande match mellan Frölunda och Luleå. Hockey är så kul! Sofia ligger och sover. Vi har varit trötta denna vecka av ngn anledning, men tröttast har nog Sofia varit. Det suger energi detta med att vänta barn. Men om mindre än två veckor så har vi gått halva tiden! Det ni!

Sofias matvanor är skojiga. Hon går igång på saker och ting som man inte trodde. Just idag keso med grillad paprika. Det mest ofattbara än så länge är att hon fortfarande inte gillar choklad,

Ska nog lägga mig i sängen och läsa Ronny Olovssons bok.

Helt virrig

Jag har bara läst en bråkdel av all media som vräks ut över småbarnsföräldrar och ändå så har jag utsatts för mängder med intryck. Fattar inte hur Sofia klarar av alla dessa intryck med tanke på att hon läser en hel del tidningar. Men hon har säkert ett bättre utvecklat selektivt informationshämtande. Men i alla fall så kommer vi tydligen bli helt förändrade personer, vi kommer omprioritera allt här i livet, vi kommer att ibland gå omkring på små moln och i nästa sekund vara kräkfärdiga av trötthet, emellanåt helt dränkta i bajs och spyor, paraonoida mest hela tiden för att något ska hända barnet. Vilken jäkla kommers det är runt detta med blivande föräldrars osäkerhet över saker och ting.

I alla fall så är jag och Sofia jättelyckliga med det liv vi har just nu och helt plötsligt så kommer det en bajsmaskin in i ens ganska perfekta liv. Och ja, jag vet att ni alla som är föräldrar säger att det livet var inget emot det liv du kommer att få... Kommer att tänka på vad en kollega sa när han fick sitt första barn. Den första tiden så tittade han och hans hustru på varandra och frågade varandra vad som var så fantastiskt med detta? Dock så ändrade de åsikt när deras barn helt plötsligt började bli mer än en bajsmaskin. Vi kommer säker att tycka som de allra flesta att vårt liv blivit helt fantastiskt när vi fått barnet, men jag kommer inte att spotta på mitt gamla liv. Erkänn alla att det är ganska skönt att gå upp en söndag och bestämma sig för att den dagen inte göra något mer än att kolla på alla avsnitt av en tv-serie, eller spontant gå och strosa i affärer en hel dag, åka iväg en weekend till någon storstad, inte ha några tider att passa, äta en middag utan att behöva mata någon etc.... :-)

Idag så har Sofia enbart känt bäbisen en gång. Jag vill också känna ju... Kommer nog att gråta en skvätt då jag första gången känner bäbisen... :-)

Bok, konståkning och trumpeter

Först måste jag säga att på bilden (från mamma och pappas vardagsrum) är det en trumpet Det som skymtar i bakgrunden är inte en fiol och det är inte jag. Det är min syster som håller i en trumpet. Jag finns med på bilden också, men syns inte och det tackar vi gudarna för. Jag håller på den bilden i en klarinett och har en frisyr som ser ut som någon placerat en boll på huvudet. Hoppas vårt barn väljer att spela något coolare än vad pappa och hans syster valde.

Enligt Sofia så slår bebisen minst en trippelaxel med skruv i timmen. En enig domarkår ger barnet 6.0 i snitt. Svelin kanske hade rätt att bebisen fått lite för många gener av sin far. Enligt Svelin fungerar Sofia som valium för mig, för jag har visst lyckats med att vara lugnare än jag varit tidigare...

Och just nu läser jag en bok som jag många gånger har hållit i min hand, men inte vågat köpa. Det är en bok som heter Värsta pappan som är skriven av Ronny Olovsson. Hade tänkt att köpa den lite senare då allt såg ännu mer stabilt ut än idag. Sofia hann före och köpte den och läste ut den på en dag. Den är i alla fall skriven av en kille som var lite äldre än mig när han fick sin dotter och fram tills dess desperat försökt att hänga kvar i vad som händer i populärkulturen. Ska ge den ett omdöme sen och kanske lägga in några sköna citat.

Annars så är det idag en fantastisk kväll eller en mardröm. Det beror på vad som händer idag i den oerhört viktiga matchen mot Mora!

Klarar han av att bli farsa?

Klarar han av att bli farsa?

Så här mycket väger barnet just nu! 150 g.

Så här mycket väger barnet just nu! 150 g.

Så cooooooooolt

Kan nog tänka mig att det finns få människor som är lika egocentriska som de som väntar barn eller de som nyligen fått barn. Deras världsbild är den dominerande och deras barn som de väntar på eller nyligen fått är det största som finns i hela världen. Och ja, jag sällar mig till den skaran. Därför basunerar jag ut detta: VÅRT BARN SPARKADE FÖR FÖRSTA GÅNGEN SÅ ATT SOFIA KÄNDE DET!!!!!

Vad bråkar vi om?

Är det en hormonhäxa som jag har därhemma är det kanske en del som tror. Men jag måste säga att det än så länge är ganska städat och lugnt därhemma. Som vanligt är det de vanliga frågorna som vi tjatar och det är överfull sopkorg, skräp i vasken och andra småsaker som hör ihop med att man har olika toleransnivå gällande städning. En ny sak kan skapa en viss irritation. Tidigare om jag vaknade eller höll mig vaken så sov Sofia som en stock. Kommer ihåg ett tillfälle när Ehlin berättade att hon väckt Sofia för hon sov så tungt så att hon var tvungen att försäkra sig om att hon fortfarande levde. Nu räcker det med att jag vänder på mig så vaknar hon. Förbereder sig kroppen på att vakna av minsta lilla ljud? 

 


Hockeykväll

Ikväll är det första gången denna säsong som jag ser på hockeykväll. Brukar aldrig se på det programmet när LHC åker på stryk...

Kul att de vi känner är så engagerade i det vi går igenom. Märktes idag när det var ett program som hette Innan födseln. Då kom det både sms och samtal om det. Det jag har med mig från det programmet är återigen detta med att barnet hör musik. Ska sätta ihop några låtar som jag kommer att köra stenhårt sista perioden. Med stor sannolikhet så kommer en av dessa låtar vara Everybody is a star med Sly and the family stone. Kanske även Isn´t She Lovely med Stevie Wonder. Vi får se.

För övrigt har Sofia inga nya krämpor just nu. Ont i ryggslutet fortfarande. Dock så börjar magen bli riktigt synlig nu.
Det bästa med att vi lyckades få till det...

För drygt 1 1/2 år sedan så drabbades jag av en mer eller mindre traumatisk upplevelse. Sofias önskan att ta hand om något ledde oss fram till en lägenhet i Bromma. En lägenhet vi aldrig kommer att glömma. Sofia är allergisk vilket innebär att hon började spana in en kattras med lite hår som heter Cornish Rex. Via en annons kom Sofia i kontakt med en kille vid Brommaplan. När vi kom dit så kände vi redan i trappuppgången att det luktade konstigt och vi fick snabbt reda på orsaken till lukten när killen öppnade ytterdörren. Från lägenheten spred sig en lukt som var hemsk. När jag tog av mig skorna trodde jag att strumporna skulle frätas sönder. Anledningen till lukten var att hela lägenheten var fylld med massor med katter samt en pojkvän som helt frånvarande satt och tittade på Simpsons under hela vårt besök. En röst skrek i mit huvud: "Dra härifrån innan du kräks". Jag lyckades stå emot dessa känslor och lyckades stanna kvar. Om jag inte hade stannat kvar så att jag inte heller fått höra att han nyligen hade städat lägenheten samt missat ett beundra almanackan på kylskåpet med de nakna killarna...

Utöver detta besök så har vi varit i Upplands-Bro och kollat hund, jag har blivit visad otaliga djur som funnits på Blocket, vi har varit inne på en mängd med djuraffärer. Sedan den dagen som Sofia blev gravid så har det inte snackats om djur överhuvudtaget. Ok, undantaget är mopsar, men det kan jag leva med så länge jag slipper vidröra ett golv med en hinna av gammal avföring från katter.

Roligt symptom

Vi kan börja lista små roliga krämpor som Sofia åker på. Vi börjar med denna. Hennes svanskota gör ont. Logiskt va?

För övrigt sa Sofia en sak idag som gjorde att saker och ting blev realistiska... Om fyra veckor så har halva graviditeten gått. Det var ju typ igår som vi fick reda på det. Det är ju snart dags. Snart ändras vårt liv helt och hållet. Vi har en liten sak som vi har band till i resten av vårt liv. Otroligt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dagens Frågor och svar

Angående kön så känns frågan inte så stor. Ser vi på ultraljudet vilket kön det är så visst vill vi få reda på det. Känns ju praktiskt att veta.

Angående frågan från farfar och farmor så vet vi inte vad ni syftar på. Vet vem det är? Läkaren? Dr Mengele? Bäbisen?

Angående vad läkaren sa mer så sa han att vi skulle vara lugna och sansade och att eventuella besvär hos Sofia kan härledas till graviditeten. Hjärtat växer ju med 20% under graviditeten för att kunna pumpa blodet för båda.

Nästa vecka väger bäbisen som två dosor med lössnus. Gällande snus så har abstinensen först denna vecka varit humana....

Vi leder med 2-0 just nu mot HV71, men bara för att jag börjat titta nu så kommer det troligen att vända.


Allt bra

Kan meddela att allt gick bra imorse. Ungen är 14 veckor och 4 dagar. Hjärtat slår och levern syntes också. Det var ingen stor lever... Vi är ganska säker på att barnet har DAMP för det sprattlades en hel del. Doktorn vi träffade verkade bra. Såg dock suspekt ut i sin doktorsrock anno 1940 någon gång. Som tagen ur en skräckfilm där han spelar Dr Mengele.

Barnet väger just nu som en dosa lössnus.

Snor

Läser i ett forum på www.Planetdad.se och helt plötsligt minns jag hur min syster och hennes karl roade sig med att få bort snor ur näsan på systerdottern. Höll på med någon plastslang av något slag. Sånt får man inte reda på innan man ska bli förälder. Men när man tänker efter så har ju vanligt att se ungar med snoriga näsor och synen av deras tungor som gladeligen slickar i sig snoret får mig att må mindre bra. Här kommer några väl valda citat från forumet som får vem som helst att göra kullerbyttor av glädje inför det som komma skall:

"Snoret är genomskinligt, inte gult"
"Hon snöt förresten ut en riktigt läskig jättegubbe imorse..."
"...konstant har en fet snorlobba som hindrar andning."
"...Det finns en hel uppsjö med prylar för att suga ut snor"

Den sista kommentaren gör att jag återigen inser att jag ska komma på något att sälja till småbarnsföräldrar. Marknaden verkar enorm! Kan jag snabbt komma på något så kanske jag kan få råd att anställa någon som kan fixa detta med snoret.

Nu säger Sofia som ligger bredvid mig att det finns föräldrar som inte använder sig av hjälpmedel... USCH! Fy fan så äckligt! Marcus, hoppas att du inte är en av dom.

Söndagar

Idag är det den ultimata slappardagen.  Efter den intensiva kursen då jag umgicks intensivt med
20 andra personer under tre dagar så känns det skönt att inte ha massor med olika personer runt mig.

Imorgon ska vi till det första läkarbesöket direkt på morgonen och det ska bli skönt att höra att allt är ok, få ställa lite frågor och känna en skön trygghet inombords. Kan behöva den energin för direkt efter det har jag projektmöte i det projekter som jag leder och det har väl inte gått helt bra när jag varit borta.

Hemma igen

Hemma igen! Så skönt. Trött efter tre dagar intensiv kurs. Men som jag varit inne på tidigare så är det väl så här det kommer att kännas mest hela tiden från augusti och framåt. Näsblodstrött. Blev en del snack om barn och så under kursen och man fick en hel del gratulationer. Marcus a,k,a Speedo har ju hunnit skvallra lite och det är helt ok ska du veta. :-)

I alla fall så är det en bankkollega som Marcus jobbat med och som jag gick på kurs tillsammans med, som  kan New York väldigt bra och det kan vi ha nytta av för vi ska dit den 14/4. Så stort!! Ska bli så galet kul att få åka dit, En stad jag längtat efter att besöka. Vi passar på att dra dit för en stadsresa är ju inte direkt passande för barn så nu kör vi. The Big Apple. Cooooooooooool! Ska bara strosa runt och ha det bra. Kollegan ska märka ut bra områden och schyssta ställen där man kan äta. Är inte direkt sammanhängande märker jag nu... Kommer att somna in tidigt. Ska köra en riktig svennekväll och käka korv med bröd och kolla på familjeunderhållning på TV. Alltså träna inför myskvällar med familjen. Får lite panikkänsla vid tanken, men det går över.

På kurs

Ska på kurs idag och vara borta tom fredag, Vi håller på fram till 21 på kvällarna så det blir väl inte så mycket skrivande här kan jag tänka mig. Detta är tredje kurstillfället och förra gången var det en kille där som väntade på att ett samtal skulle kunna komma när som helst som innebar att han var tvungen att dra iväg med sin dam därhemma för att föda ett barn. Ska bli skoj att se hur rödögd han är. Ytterligare en kille har en ballong därhemma, så även han och jag kanske har ngt att snacka om. Och Sofia, jag skulle aldrig kalla dig ballongen... ;-)

Som vanligt känns det konstigt att vara borta från Sofia i några dagar. Vi har ju liksom vant oss vid varandra.

Fet och hårig

Var inne idag och läste på www.planetdad.se (För övrigt så har jag stött på folk där som jag bodde tillsammans med när jag pluggade i Kalmar. Skoj!)  I alla fall så står det på Planetdad att jag denna vecka bör jag vara tydlig med att inte säga till Sofia att hon börjar få mage och skämta över att hon ser fet ut. Just nu är man precis i gränslandet mellan att se gravid ut eller ha ätit för mycket på sistone. Det börjar bli en mage nu och den är riktigt söt!!  För det andra så börjar barnet bli lite luden. Känns konstigt!

Tack för alla tips ni gett på namn!

Förslag på namn

Sofias mamma la in en del förslag på namn och det var skoj. Nu är det ju så att dessa namn inte direkt gillades av oss och vi hoppas att du inte blir jätteledsen över att vi tycker så.  :-) Ni andra som läser denna blogg får gärna komma in med förslag. Det är skoj att höra förslag.

Det är nu som jag förväntar mig att Richard eller Marcus ska komma in med tidernas löjligaste förslag.

Namn

Och vad ska då barnet heta? Vi vet ju att det med stor sannolikhet kommer ut en unge som är rödhårig och fräknig. I vilket fall som helst så är det mycket lättare att hitta på ett tjejnamn. På killsidan har vi ett alternativ och det är Måns. Enda hindret är att om vi flyttar till Uppsala en dag så lär ju ungen bli söndermobbad om han heter Måns. Men nu blir det ju en tjej. Tea och Lea är ju bra för då slipper barnet att vänta till tvåan innan de lärt sig stava sitt namn. Linnea och Saga....mmmm......namn som innebär att barnet måste bli riktigt gulligt. Linn....inga argument emot det. My....nja, känner att det blir lite för mycket Mumindalen. Minna....nej, för det hette min farbrors ex. Moa....nja, det är för mig förnamnet på en gammal författarina. Svårt detta. Kanske skulle vara skönt om det blev en kille så slapp vi att bekymra oss.

Nu slänge Sofia in Astrid och Esther och jag svarade...nej....då var den diskussionen avslutad... Lovisa...ja, ok, men nja....

....to be continued....

Musiksmak

Ligger i soffan med datorn i knät och lyssnar på musik som jag letat reda på. Ett gäng med olika grupper. Samtidigt som jag lyssnar och läser om musiken så kollar jag in vad som händer i hockeyn. Idag går det riktigt bra, för det verkar inte som att vi blir förnedrade genom att få stryk med 6-7 mål. Idag ligger vi under med 2-1. Men i alla fall så har jag ju ganska starka intressen för sport och musik. Min känsla är att det oftare är killar som får denna typ av intressen där de verkligen går på djupet. Bland det bästa jag läst är att barnet hör musik redan i mage. Ska se till att fostra upp barnet på massor med bra musik så att jag får ut en musikgalning från dag 1. Redan när barnet kommer ut så vet han/hon att det finns massor med bra kanadensisk bögpop, att Public Enemy är bästa hip-hopen, att Air och deras Cherry Blossom Girl är mamma och pappas låt, att Sly Stone gjorde de bästa låtarna ungefär vid den tiden som pappa föddes och att det faktiskt gjorde fantastisk disco när mamma föddes.

Kollar nu in skottstatistiken i matchen och vi ska visst vara glada över att det bara står 2-1 för vi verkar vara utspelade samt att vi återigen har släppt in ett mål med en man mer på planen.

Status Sofia

Det händer saker och ting med kroppen. Inte min direkt mer än att jag med stormsteg är på väg att åldersmässigt ligga närmare 40 än 30. Menade Sofia och hennes små sköna egenheter som hon skaffat sig:
1) Har älskat choklad, men kan nu knappt se choklad.
2) Torr på ryggen.
3) Jag kommer hem senare än henne och tidigare så lagade jag maten då eller så satte vi tillsammans igång med maten. Nu måste hon äta och maten är oftast klar när jag kommer. Lyx!
4) Alla sorters lukter. Kan vara vad som helst, men allt förstärks. Men inte helt överraskande så ligger otvättat hår i topp. Men samtidigt finns det vissa shampoon som hon inte fixar för att de "luktar dåligt".
5) Fortfarande trött, men inte lika trött som i början. Men denna vecka så var det i alla fall en gång som hon gick och la sig vid 8. Jag passade då på att vinna trippeln (Serie A, CL och Copa de Italia) med ett lag med en snittålder på 24 år.

Sofia skickade precis ett sms. Hon tror att hon kände att något rörde sig därinne.... :-)

Ikväll kommer Ehlin till oss för att slappa.

När ska ungen sova?

En het debatt har startat här på jobbet. Hur ska man söva sina barn? Hur agerar man när ett barn vaknar mitt i natten? För några månader hade jag suckat och stönat och gått iväg och jobbat. Nu hänger jag med i debatten och lyssnar av. Alla vet ännu inte på jobbet att jag ska bli pappa, men de borde nog ana för jag pratar om det med Sofia via telefon och med tanke på att jag sitter i kontorslandskap så snappar de nog upp en del!

Just nu kan jag i alla fall leva med att barnet får kolik, bara barnet är friskt på andra sätt. Vi hoppas på att barnet får Sofias mentalitet och lugna sätt och min kropp som klarat sig från några allvarligare sjukdomar.